3/5/09

A.H.Hirsch Reserve (bourbon) - 16 y.o. - 45.8% abv

Από τα τελευταία αποθέματα του τελευταίου αποστακτηρίου bourbon που ακολουθούσε απόσταξη με pot stills - άμβυκες - και το οποίο έκλεισε το 1988,μας έρχεται αύτη η αποκάλυψη των whiskies που φτιάχνουν οι "γιάνκηδες".

Μιλάω για ένα bourbon ωρίμανσης 16 ετών,πράγμα γενικώς σπάνιο στα bourbon λόγω των μεγάλων οξειδώσεων στις οποίες υπόκεινται και στην καταλυτική δράση του νέου ξύλου που χρησιμοποιείται στα βαρέλια ,που προέρχεται από το μοναδικό αποστακτήριο (το Michter’s Distillery του Schaefferstown, Pennsylvania) μετά την ποτοαπαγόρευση που συνέχισε να δουλεύει με άμβυκες.

Έχει εμφιαλωθεί στους 45.8 βαθμούς (80 proof στο παλιό αυτοκρατορικό σύστημα μέτρησης,91.6 στο αμερικάνικο) και μας έρχεται από το 1974.
Αν δεν σας κολλάει κάτι χρονολογικά ('74 απόσταξη,'88 έκλεισε το αποστακτήριο) είναι γιατί κάποιο πρώην στέλεχος της εταιρείας αγόρασε τα τελευταία αποθέματα μετά το κλείσιμό της τα οποία εν συνεχεία μετέφερε σε ατσάλινα δοχεία μέχρι να εμφιαλωθούν για να τα σώσει από την περαιτέρω,πιθανότατα καταστροφική,ωρίμανση.

Επειδή είναι μια κατηγορία στην οποία δεν έχω εντρυφήσει θα προσπαθήσω να το κρίνω καθαρά σαν αυτό που είναι απομακρύνοντας απ'το μυαλό μου την,μερολυπτική,άποψη που έχω για τα single
malts.

Χρώμα: Μακράν το πιο εντυπωσιακό χάλκινο που έχω δει μέχρι σήμερα σε whisky

Μύτη: Βανίλια και τριαντάφυλλο.Πολλή βανίλια και τριαντάφυλλο.Καραμέλα,λίγη κανέλα και σταφίδα.Έντονα αρωματικό και δροσερό.

Στόμα: Πορτοκάλι στην πρώτη επαφή.Μπαχαρικά.Τσιμπάει την γλώσσα και τον ουρανίσκο με πολύ παιχνιδιάρικη διάθεση.Λίγο ξυλώδες.Θυμίζει,κάποιες στιγμές,καλά παλαιωμένο ρούμι.

Τελείωμα: Μάλλον η κανέλα θα έλεγα ότι επικρατεί και μια γλυκόξινη τάση.Μακριά σε διάρκεια.

Ογκώδες και πολύπλοκο whisky και ταυτόχρονα ζωηρό και φρέσκο.Μακριά από την φιλοσοφία των Σκοτσέζων αλλά τόσο κοντά στην ποιότητά τους.Δεν έχω με τι να το συγκρίνω γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο.Όχι, με τα λίγα bourbons που έχω δοκιμάσει δεν συγκρίνεται.Είναι μια κλάση μόνο του και δυστυχώς κρίμα γιατί είναι και το τελευταίο του είδους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: